Actie na de resultaten van de IBAN-naamcheck
Actie en antwoord bij melding 1 van de IBAN naamcheck:
De bankrekening hoort bij het bedrijf of de ondernemer. Betalingen kunnen veilig worden uitgevoerd, maar het is raadzaam de andere rapporten over het bedrijf te lezen.
Actie en antwoord bij melding 2 van de IBAN naamcheck:
Hier is iets serieus niet in orde. Dit duidt vaak op misbruik van een bankrekening door een "geldezel" of een nepbedrijf. Een geldezel is iemand die zijn of haar bankrekening aan criminelen ter beschikking stelt tegen een vergoeding. Betalingen aan dergelijke rekeningen leiden meestal tot het verlies van geld. Ook bij factuurfraude ziet men dit patroon: de factuur lijkt betrouwbaar, alles lijkt te kloppen, behalve de bankrekening. Betalen wordt afgeraden, en het is aan te raden dit te melden bij de fraudedesk via info@fraudehelpdesk.nl om anderen te helpen niet opgelicht te worden.
Actie en antwoord bij melding 3 van de IBAN naamcheck:
Is er een typefout gemaakt bij het invoeren van het bankrekeningnummer? Dit is vaak het geval bij 3 op de 100 betalingen. De teruggekoppelde naam in het rapport maakt direct duidelijk of dit zo is. De naam van de zaak en de naam van de eigenaar komen vaak (deels) overeen en kunnen gecontroleerd worden met de UBO check. Ook als een BV, stichting of een andere rechtsvorm betrokken is waar een bestuur of directie aanwezig is, is het verdacht als de naam van de rekening net niet overeenkomt met de begunstigde. In dat geval wordt aanbevolen niet te betalen en nadere verklaring te vragen. Men moet de juiste bankrekening van de onderneming opvragen en deze verifiëren met een IBAN naamcheck.
Actie en antwoord bij melding 4 van de IBAN naamcheck:
Het is ongebruikelijk dat een bedrijf een bankrekening opgeeft die niet meer actief is. Dit kan tijdelijk zijn bij een bankwissel, wat het bedrijf kan aantonen. Een niet-actieve rekening kan echter ook door de bank geblokkeerd zijn wegens eerder frauduleus gebruik of door een curator bij een faillissement. In dergelijke gevallen wordt betalen afgeraden.
Actie en antwoord bij melding 5 van de IBAN naamcheck:
Controleer of de bedrijfsnaam, vestigingsplaats en het Kamer van Koophandel nummer overeenkomen. Dit lijkt een eenvoudige check, maar fraudeurs kennen vele trucs om te misleiden. Een groot bedrijf zoals Albert Heijn kan een centrale bankrekening in Zaandam hebben, wat logisch is. Echter, een timmerbedrijf uit Amsterdam met een bankrekening in Maastricht is verdacht. Indien er twijfels zijn, is nader onderzoek raadzaam. Betalingen worden niet aanbevolen, tenzij overtuigend aangetoond wordt (zonder mooie praatjes) dat dit wel logisch is. Wees zeer alert.