In december 2021 werden door de politie 1803 geldezels van de markt gehaald, waarvan 200 uit de regio Rotterdam. Dom maar een hardnekkig probleem.
Bij een money mule of geldezel gaat het kort omschreven om het uitlenen van bankrekeningen door een pinpas en/of inlogcode van internetbankieren (tijdelijk) aan een crimineel te geven, vaak tegen vergoeding en soms onder dreiging. Het strafbare feit moet dan nog worden uitgevoerd: de crimineel heeft de money mule nodig om één of meerdere personen op te lichten of te bestelen, en zelf buiten beeld te blijven als dader. Juist hier geeft de Klikklaar IBAN/Naamcheck een ROOD kruis, De naam van het bedrijf komt niet overeen met de naam van de bankrekening. VOORAF is dit dus goed vast te stelen en voorkomt vaak veel schade.
Money Mules zijn soms heel jong (scholieren en studenten) en stellen doorgaans geen kritische vragen. Een money mule pleegt een strafbaar feit (witwassen). Het doet er niet toe dat hij of zij de identiteit van het slachtoffer en de omvang van het gestolen bedrag (vooraf) niet kent, als je je bankpas en/of inlogcodes uitleent, dan kun je al worden veroordeeld, omdat je er van uit kan gaan er misbruik wordt gemaakt van je rekening. De kans dat een money mule gepakt wordt is vrij groot. Dat komt omdat het de bankgegevens van de money mule te zien zijn op het bankafschrift van het slachtoffer, die aangifte kan doen. Het is daarom voor de politie vrij makkelijk om een money mule te vinden. Slachtoffers kunnen een procedure starten tegen een money mule .Het is mogelijk dat de money mule aansprakelijk wordt gesteld voor de totale schade, bijvoorbeeld wegens groepsaansprakelijkheid (art 6:166 BW). In december 2021 was dit nationaal nieuws: